Skip to main content

Ochelarii de soare sunt mult mai mult decât un accesoriu estival: protecția ochilor tăi este importantă.

25 aprilie, 2023

Sosirea sezonului estival readuce în actualitate relația organismului cu soarele, astrul zilei fiind considerat un factor de risc asociat cu mediul înconjurător. Oftalmologii sunt unanim de acord că leziunile oculare cauzate de razele ultraviolete sunt cumulative şi pot genera afecțiuni acute (fotokeratită, blefarită, fotoconjunctivită, pinguecula, pterigion) sau cronice (cataractă, degerenescență maculară sau cancer). Aidoma pielii, ochii noștri nu uită nicio rază de soare. Orice surplus afectează ireversibil capitalul solar și, implicit, capitalul vederii.

Statistici asociate cu radiația solară

Soarele provoacă 95% din cancerele de piele!

2.5% până la 10% din cazurile de cancer de piele apar pe pielea din jurul ochilor și sunt direct legate de acțiunea radiațiilor ultraviolete (UV).

În fiecare an, 3.2 milioane de persoane își pierd vederea datorită expunerii prelungite la radiațiile UV.

40% din expunerea anuală la radiațiile UV se produce atunci când nu suntem sub lumina solară.

Expunerea anuală a copiilor la radiațiile UV este de 3 ori mai mare decât cea a adulților.

Expunerea neprotejată la UV accelerează apariția cataractei: anual, la nivel mondial, sunt efectuate peste 23 milioane de intervenții chirurgicale.

În medie, operațiile de cataractă sunt întârziate cu 6 ani la persoanele care au purtat ochelari de soare cel puțin 20 de ani, comparativ cu persoanele nepurtătoare.

Vă expuneți la soare? Protejați-vă vederea cu ochelari de soare

Purtarea ochelarilor de soare este o alegere personală și se sprijină pe o decizie circumstanțială. Dacă într-o zi de vară radiațiile ultraviolete ating niveluri puternice – UV Index 6 sau 7 indică un potențial crescut de risc pentru organism, Comitetul pentru Situații de Urgență ne sfătuiește să adoptăm un set de măsuri profilactice – căutați umbra între orele 11:00 și 18:00; purtați vestimentație adecvată: haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare (Anexa la HCNSU nr. 31 din iulie 2022). Acest comportament responsabil este promovat și de Agenţia Internaţională de Prevenire a Orbirii. În Ghidul Vederii Sănătoase, agenția a publicat un set de 10 principii ce asigură menținerea performanțelor vederii pe tot parcursul vieții. Două din acestea se referă la relația dintre timpul petrecut în natură și purtarea ochelarilor de soare: 

  • Petreceți mai mult timp în aer liber
  • Purtați ochelari de soare în mediul outdoor.

Concluzie

Activitățile desfășurate la lumina zilei pot fi mai sigure pentru vedere dacă purtăm ochelari de soare echipați cu filtre optice certificate și achiziționați din magazine specializate de optică medicală.

Locații

Optica Ovidiu - Cantemir

Piața 1 Decembrie nr. 27/C
Telefon: 0259 413 520/0359 411 630

Luni-Vineri: 10:00-18:00
Sâmbătă: 10:00-13:00
Duminică: închis

Optica Ovidiu - Rogerius

Str. Transilvaniei nr. 9 
Telefon: 0359 170 500

Luni-Vineri: 9:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: închis

Social media: